top of page

Winnaars van de Oost-Vlaamse Tragewegenawards

Een bruisende samenkomst van beleidsmakers en ambtenaren over heel Oost-Vlaanderen, gepassioneerd door en voor trage wegen. Voor de tweede maal werden dinsdag de Oost-Vlaamse tragewegenawards voor mooiste rustplaats langs een trage weg, meest veilige en aangename verbinding en beste historische verhaal uitgereikt. Het Oost-Vlaamse tragewegenbeleid stond de hele dag in de kijker. Sven Taeldeman presenteerde de show en stelde alle genomineerde trage wegen en gemeenten voor.

Gedeputeerde van de provincie Oost-Vlaanderen Riet Gillis reikte de eerste award voor mooiste rustplaats uit aan gemeente Erpe-Mere. Hun rustplaats in natuurgebied Honegem is voorzien van een picknicktafel en “wiglo” ter nagedachtenis aan Rebecca Heyse, een fervente wandelaar en natuurliefhebber die helaas de strijd tegen kanker verloor.

Voor de meest functionele, comfortabele en veilige verbinding verkoos de jury de ‘Impseweg’ in Lede, omdat de weg op een veilige en zeer aangename manier diverse attractiepolen verbindt.

Als laatste ontving Stekene de award voor “Leukste historisch verhaal verbonden aan een trage weg” voor hun ‘Niemandsland grensovergang’. Niet alleen vormt de trage weg een verbinding tussen het Nederlands Sint-Jansteen en het Belgische Stekene, het wegje wordt ook gekenmerkt door de (nagemaakte) Spaanse uitkijktoren die werd gebouwd op de oude staatslinie van de oude Spaanse Nederlanden. Een grappig extra weetje: tot na de Tweede Wereldoorlog maakten smokkelaars gretig gebruik van de trage weg. Meer dan eens werden de smokkelaars door de douane betrapt, die dan vaak naast de warme kachel moest plaatsnemen op afwachting van verhoor. En een van de populairste smokkelwaar was… boter. U kan het plaatje zelf afmaken…

Comentários


RECENT
bottom of page