top of page

Inspiratiemoment Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2023

Doet Vlaanderen beter dan Nederland?

Van maart tot oktober 2023 wordt het eerste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen georganiseerd. Daarin nemen steden en gemeenten de drilboor tegen elkaar op in een ludieke onthardingswedstrijd, om de grootste TPI-score (gewipte Tegels Per Inwoner) van Vlaanderen te halen. Dit initiatief is geïnspireerd op het gelijknamige Nederlandse kampioenschap, dat een groot succes is. In 2022 nemen 130 gemeenten deel, goed voor meer dan 2 miljoen gewipte tegels. Doet Vlaanderen beter?Inspiratie uit Nederland

Niemand kan beter uitleggen waartoe een onthardingswedstrijd vol humor leidt dan de organisatoren van het NK Tegelwippen zelf. Daarom nodigen we Remco Moer Marcan en Eva Braaksma uit, de bezielers van activatiebureau Frank Lee. Zij gidsen ons door de meest creatieve acties van het Nederlandse Kampioenschap, in gemeenten zowel in grootstedelijke als in meer landelijke gebieden. Ze geven voorbeelden van beleidsacties die leidden tot ontharding (en vergroening) van het openbaar domein, maar ook in privé-tuinen en op bedrijventerreinen. Ook verneem je hoe voetbalclubs uit de Nederlandse eredivisie mee aan de tegelkar trokken. De laagdrempelige campagne zorgde meer dan eens voor een initiatief uit onverwachte hoek.

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

Het succesvolle NK Tegelwippen inspireerde Breekijzer vzw, een nieuwe Vlaamse onthardingsvereniging, en de Vlaamse overheid om ook in Vlaanderen een kampioenschap te organiseren, samen met zoveel mogelijk steden en gemeenten. Tijdens deze webinar stellen we het opzet en de spelregels voor, net als het campagnebeeld en bekende ambassadeurs. Je hoort ook hoe gelijkaardige, meer kleinschalige initiatieven in de Kempen en Gent liepen. Tot slot kom je te weten hoe je je inschrijft en een tegenstander uitdaagt. Ook last van knaldrang? Schrijf je in voor het inspiratie- en infomoment op 30 november!

Programma

  • opzet en voorstelling Vlaams Kampioenschap Tegelwippen 2023

  • inspiratie vanuit Nederland: waartoe leidt een ludieke onthardingswedstrijd? (Frank Lee, bedenkers en organisatoren van het NK Tegelwippen)

  • inspiratie met creatieve onthardingsacties uit Vlaanderen

  • vraag en antwoord


Praktisch

  • woensdag 30 november 2022, van 10.00 u. tot 11.30 u.

  • digitaal, via Teams

  • deelname is gratis maar inschrijven verplicht en kan t.e.m. 28 november 2022

  • op 29 november 2022 ontvang je de deelnamelink


Het Departement Omgeving en Breekijzer vzw organiseren het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen met ondersteuning van activatiebureau Frank Lee. KU Leuven is de wetenschappelijke partner. Trage Wegen is één van de initiatiefnemers van Breekijzer. Ook het Regionaal Landschap Schelde-Durme is lid van Breekijzer.コメント


RECENT
bottom of page