top of page

Wegspotters in een nieuw jasje

Sinds 2014 zijn er in verschillende Oost-Vlaamse gemeenten Wegspotters actief. Minstens vier keer per jaar stappen ze 'hun' trage wegen af, en registreren ze eventuele problemen: overhangende takken, een diepe put, zwerfvuil, (te veel) modder, een beschadigd naambordje, etc.


Sommige Wegspotters stropen graag zelf de mouwen op, maar de grotere knelpunten spelen ze door aan de gemeentelijk verantwoordelijke via een online platform, via hun smartphone of tablet of thuis op hun pc. En dat platform kreeg zopas een nieuw jasje genaamd >> Routechecker. Het werkt op alle populaire besturingssystemen: je kan meldingen doorgeven via een app in Android, iOS of via het online platform op de computer.


De nieuwe Routechecker is vooral gebruiksvriendelijker. Zo registreert de app meteen de precieze locatie van je melding dankzij de GPS-functie van je smartphone of tablet. Routechecker stuurt meteen ook een paar foto’s mee, die de aard van de melding verduidelijken. Werk je liever via je computer, dan kan je via www.routechecker.be/melding (toegankelijk voor iedereen) of routechecker.app (voor geregistreerde Wegspotters) meldingen doorgeven of aanpassen.


Je leest het goed, dankzij het nieuwe systeem kan iedereen een probleem langs trage wegen melden, zelfs al is jouw gemeente nog niet actief met Wegspotters. Toch pleiten we er bij de lokale besturen voor om met Wegspotters aan de slag te gaan, omdat de opvolging en afhandeling van de meldingen veel vlotter lopen via het Routechecker-account.


De gemeenten Oosterzele en Geraardsbergen - die in 2021 met Wegspotters startten - kregen de primeur. In de loop van dit jaar schakelen ook de andere 10 Wegspotter-gemeenten over naar het nieuwe systeem.Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt gemeenten die ook van start willen gaan. Trage Wegen trekt aan de mouw van de andere provincies om ook de Wegspotters-methodiek uit te rollen.


Voor vragen over dit project, contacteer vincent.vanheghe@tragewegen.be of bel 09 331 59 26.

Comments


RECENT
bottom of page