top of page

Interview: achter de schermen in Erpe-Mere

Dag Ilse, jij volgt de Wegspotters op als medewerker voor Erpe-Mere. Dat is de gemeente die voorlopig als laatste ingestapt is in het project. Hoe loopt het daar ondertussen?

Sinds begin november zijn de wegspotters bij ons op pad. Met 42 zijn ze, om de 120 km aan reeds toegankelijke trage wegen ook toegankelijk, veilig en proper te houden! Dit gaat ondertussen best vlot, sinds we begin februari de laatste ICT-problemen opgelost hebben. Toen hebben we ook nog een reset van de controleperiode gedaan om met een schone lei te beginnen, maar de bestaande onopgeloste meldingen werden uiteraard wel behouden.


Goed om te horen dat het project ondertussen onder stoom komt! Wordt er veel gecontroleerd?

Inderdaad, er is heel veel animo rond en alle wegspotters zijn zeer actief – mogelijk zit corona daar wel voor iets tussen. Het is leuk om te horen dat Wegspotters elkaar onderweg tegenkomen, en aan de praat geraken – wie met de smartphone aan de slag is, wordt al snel als een Wegspotter verdacht ;). Anderen spreken ook af om samen ‘hun’ trage wegen te gaan controleren. Er zijn er zoveel actief, dat veel wegsegmenten verschillende meters en peters hebben, maar dat draagt ook bij aan het groepsgevoel. Als er iemand wegvalt, springt er ook wel iemand anders in de bres: zo is er in februari nog iemand bij onze Wegspotters-familie gekomen omdat iemand anders verstek moest geven.


Krijg je veel meldingen binnen? Of heeft de gemeente haar zaakjes helemaal op orde qua onderhoud?

Oh, er is altijd werk aan het wegennet – dat geldt zeker ook voor de trage wegen! Ik zal sinds november toch al rond de 70 meldingen ontvangen en verwerkt hebben.


Da’s inderdaad al heel wat, en dat brengt ook wel wat werk mee! Hoe en door wie gebeurt de verwerking en opvolging ervan?

Ik krijg een melding in mijn inbox, en behandel die dan meteen: ik keur ze goed als ik het echt als een probleem beoordeel – modder is namelijk niet altijd een knelpunt, een put in de weg wel – en stuur deze dan door naar de verantwoordelijke dienst. Dit is de Dienst Openbare Werken voor putten/plassen/slecht voetpad/heel veel modder e.d. Voor meldingen gerelateerd aan bomen, te hoog gras of netels, afgewaaide takken of algemeen maai- of snoeiwerk, moet ik bij Leefmilieu zijn. Zij sturen dan hun ploeg op pad, en het diensthoofd geeft via 3P (interne gemeente-software, red.) door dat de melding behandeld werd. Dit stuurt dan automatisch een notificatie naar mij en de wegspotter, en op de online kaart wordt deze melding dan automatisch van een oranje in een groene emoji veranderd. Dat werkt heel gestroomlijnd. De wegspotters appreciëren het ook wanneer ze feedback krijgen, zowel bij het al dan niet accepteren van de melding, als nadat ze opgelost is.


Erpe-Mere had al een uitgebreid netwerk aan trage wegen, dat sinds het tragewegenplan in 2011 ook stelselmatig uitgebreid werd. De Wegspotters zijn nu de laatste ontbrekende schakel, om dit ook open en toegankelijk te houden. Welke initiatieven worden daarnaast nog genomen om de trage wegen in de kijker te zetten?

Eindeloos wandelen in Erpe-Mere © Evy Provost

Nog voor we de Wegspotters aanstelden, gaven we een gebiedsdekkende kaart uit met alle trage wegen die op dat moment (in 2018, red.) open waren. >> tragewegenkaart Erpe-Mere

Bij trage wegen is het zaak om ze bekend te maken, en dan komt het gebruik en daarmee het behoud vanzelf. We ontwikkelden daarnaast ook een heus wandelnetwerk, opgebouwd uit verschillende uitgepijlde en aaneengeschakelde wandelroutes langs lokale trekpleisters, maximaal gebruikmakend van ons tragewegennetwerk.

Als extra trigger om op ontdekkingstocht te gaan, loopt er dit jaar een fotowedstrijd, Eindeloos wandelen in Erpe-Mere, met elke maand een ander thema. Zo ontdekken onze inwoners zelf nog veel nieuwe plekjes en dit levert mooie foto's op waarvan we een selectie in ons maandelijks infoblad publiceren.


Dat is slim gezien! Qua behoud en onderhoud zit dat dus goed ineen... Wordt er ook nog aan uitbreiding gedacht, van voorlopig nog niet herstelde trage wegen, die juridisch wel toegankelijk zijn?

Op de achtergrond zijn we momenteel bezig met de voorbereiding om her en der nog een aantal missing links op te lossen. Van zodra ons voorstel door het college van burgemeester en schepenen wordt goedgekeurd, zal in overleg gegaan worden met de verschillende aangelanden. Zo hopen we tegen het einde van de legislatuur terug een aantal nieuwe verbindingen te kunnen bewandelen.


Ilse, bedankt voor je tijd en het mooie werk! Hopelijk kan iedereen er de vruchten van plukken, door de prille lente te proeven langs de schone baantjes van Erpe-Mere!

RECENT
bottom of page