top of page

Dit was de Ontmoetingsdag Wegspotters 2021!

In 12 Oost-Vlaamse gemeenten is een groep geëngageerde inwoners nauw betrokken bij het wel en wee van de trage wegen in hun buurt. Elk van hen is peter of meter van enkele trage wegen. Ze controleren deze paadjes minstens vier keer per jaar. Als blijk van waardering voor hun inzet en om ervaringen en nieuwtjes uit te wisselen, organiseert de provincie Oost-Vlaanderen elk jaar een ontmoetingsdag voor deze mensen.


Op 19 september - Autovrije Zondag! - was Zottegem de gaststad van de Wegspotters Ontmoetingsdag. De groep werd hartelijk verwelkomd in het Egmontkasteel met een woordje van gedeputeerde Riet Gillis en schepen Leen Goossens.


Vervolgens gaf Viola van Regionaal Landschap Meetjesland een presentatie over het belang van trage wegen voor de biodiversiteit. Uit verschillende studies blijkt dat trage wegen een cruciale rol spelen in het voorkomen en de verspreiding van fauna en flora. Verharde wegen zijn daarentegen vaak een harde barrière. Een overtuigend relaas dat de focus nog meer op de natuur langs trage wegen legt.


Groenambtenaar Wim van gemeente Temse bracht een bevlogen en gesmaakte uiteenzetting over hoe het intern ‘loopt’ in zijn gemeente. Hij vertelde over zijn lange strijd voor het openstellen en onderhouden van trage wegen die vaak op de processie van Echternach lijkt. Toch bleef hij positief en optimistisch. Een aanpak die al voor veel extra trage kilometers heeft gezorgd.

oor we naar buiten trokken, kregen de Wegspotters nog even zelf. Hoe loopt het in hun gemeente, wat kan beter? Het gevoel om in een groep actief bij te kunnen dragen aan een mooiere gemeente werkt zeer motiverend. Vincent gaf nog mee dat de problemen met het digitale platform grondig worden aangepakt, waarover snel meer nieuws volgt…


Met zoveel wandelaars bij elkaar, moeten we uiteraard ook even de benen kunnen strekken. Een stadsgids nam ons op sleeptouw langs de mooiste baantjes rond Zottegem, en wijdde ons in in de geschiedenis van Graaf Egmont en Jan de Lichte. Afsluiten deden we met een traktatie op het marktje in het, dankzij Autovrije Zondag extra bruisende stadcentrum. Een aangename kennismaking met Zottegem!

Zin om zelf ook trage wegen te spotten? Kijk zeker eens op >> www.wegspotters.be.

Comments


RECENT
bottom of page