top of page

Dit was de Provinciale Ontmoetingsdag in Wetteren!


3 juni: naar goede gewoonte kiezen we er een stralende zon-dag uit om met de Oost-Vlaamse wegspotters samen te komen. De locatie die de gemeente Wetteren voor ons had voorzien was bovendien een hoogvlieger, boven in het gloednieuwe gemeentehuis op een boogscheut van de Schelde.

De hartelijke ontvangst met lekkere ontbijtkoeken en een feestelijk glaasje bood de dertig aanwezige wegspotters de gelegenheid om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. De Wetterse schepen heette ons welkom in de raadzaal, waarna Jan Lescrauwaet ons een update gaf over Trage Wegen Oost-Vlaanderen.

Daaruit bleek dat de trage wegen in onze provincie bijna gebiedsdekkend in kaart zijn gebracht. Een derde van alle deelgemeenten is (met steun van de provincie) bezig of klaar met terreinrealisaties. De tragewegen-naambordjes zijn daarna een belangrijke stap om de herstelde trage wegen te formaliseren. Als laatste zijn de Wegspotters aan zet: inwoners die zich engageren om hun trage wegen op gezette tijden te controleren en de gemeente te briefen. Een win-win-situatie, waarvoor de provincie haar erkenning graag laat blijken!

Er was nog meer goed nieuws, met de mededeling dat gemeenten nu aanspraak kunnen maken op extra subsidies bij het inrichten van trage wegen. We mochten met Buggenhout, Kaprijke en Nevele ook heel wat nieuwe Wegspotters verwelkomen. Ook een aantal bovenlokale tragewegenprojecten kwamen aan bod.

Simon Stroobant, Wetters wegspotter en cartograaf, lichtte daarna enkele ideeën toe om het meldingsplatform verder uit te bouwen. Zo zou een koppeling met de tragewegen-naambordjes zeer praktisch zijn – dit nemen we zeker mee!

Daarna werd bij alle aanwezigen uiteraard gepolst naar hun ervaringen. Daaruit kwamen veel interessante opmerkingen naar voor. Zo moet er nog meer ingezet worden op het groepsgevoel en contact tussen de lokale wegspotters, door meer bijeenkomsten te organiseren of contacten uit te wisselen. Het invoeren van de meldingen kan ook nog veel gebruiksvriendelijker via enkele software-aanpassingen. Dit is vooral bij de app een belangrijke vaststelling; het online platform werkt in de meeste gevallen wel naar behoren, en deze werken ook los van elkaar! Tenslotte werd ook heel vaak het probleem van zwerfvuil aangekaart. Dit is helaas een al langer gekend fenomeen langs trage wegen. Er moet in de eerste plaats een mentaliteitswijziging komen door sensibilisering, maar we geloven dat het heffen van statiegeld op plastic en blik hier een belangrijke stap in de goede richting kan zijn. Via de koppeling met de Mooimakers-campagne zetten veel Wegspotters zich dubbel in om dit probleem in te perken langs hun paadjes.

We sloten deze voormiddag af met een heerlijke wandeling via trage en verborgen baantjes langs de Schelde, een opengestelde kloostertuin en langs duinen en eeuwenoude hakhoutstoven in het Provinciaal domein den Blakken. Iedereen was het erover eens, Wetteren heeft veel te bieden! Met de wetenschap dat ieder van ons hier lokaal zijn of haar steentje toe bijdraagt, namen we na een lokaal streekbiertje opgeladen afscheid.

RECENT
bottom of page